Medisch sabbatical

Update 11 juli 2018

Weet niet of iemand deze pagina nog leest, wellicht heb je het adres bewaard? De pagina is niet meer via het menu van de website te vinden, maar toch 🙂

Een korte update: Vandaag op controle geweest bij de KNO-arts en alles ziet er prima uit! In april dit jaar ook al betere berichten ontvangen bij de kaakchirurg.

Al met al beschouwen daarmee de medische mallemolen als afgerond. Ben weer volledige aan het werk (heerlijk!) en zie de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Dank nog voor alle berichten, kaarten, en andere steunbetuigingen. Die hebben heel goed gedaan!!!

Update 05 februari 2018

Weer aan het werk!

Wat fijn ook hier te kunnen melden dat ik al weer even aan het werk ben! Dat betekent dat het nog steeds goed vooruit gaat. Afgelopen periode weer diverse controles achter de rug, van zowel de stralingsarts als de kno-arts. Ook nu kregen we telkens te horen dat de behandelingen hun werk goed gedaan hebben.

Zoals vorige keer gemeld wordt momenteel gewerkt aan het probleem in het kaakbot. Daarnaast ben ik al weer een tijdje lekker aan het werk. Het doet goed iedereen weer te ontmoeten en aan de slag te zijn in het onderwijs. Het sabbatical is dus in de praktijk al even afgerond. Wie weet tot binnenkort?

Update 22 december 2017

Zo aan het einde van het jaar is het zoals gewoonlijk terugkijken. Dit jaar is dat terugkijken op een wel heel bewogen jaar en dan vooral de laatste helft, vanaf eind juni. In onderstaande eerdere posts kan je teruglezen wat daarin ons pad kruiste.

Deze update maar starten met minst goede nieuws. Sinds een paar weken weten we dat er een nieuw probleem behandeld dient te worden. In mijn kaakbot zit een flinke verzwakking ontstaan uit een preventieve kiesextractie en vervolgens een bacterie die alsnog toesloeg. Het bot herstelt niet uit zichzelf als gevolg van de bestralingen. Daarom start ik half januari met hyperbare zuurstoftherapie. Moet daarvoor zes weken dagelijks naar Waalwijk. Geen vervelende of zware behandeling. De tegenslag zit hem met name in de tijd die er mee gemoeid is. Maar, het is wat het is en dus half januari van start.

De tegenslag was vooral groot omdat het op andere vlakken enorm goed gaat! De positieve berichten dus nu!

Op 30 november nogmaals controle gehad bij de stralingsarts. Dit keer een nog uitgebreider controle, onder andere inclusief een scopie. Wederom alleen maar goede berichten.

Ook qua eten heel goede vooruitgang geboekt. De smaak is van heel veel producten weer grotendeels terug en lijkt nog steeds verder te herstellen. Eind november is de PEG-sonde verwijderd.

Daarnaast voel ik me enorm goed! Vermoeidheid speelt vrijwel geen rol meer, heb zelfs al een aantal dagen en dagdelen buiten de deur gewerkt, heerlijk weer!

Vanaf het nieuwe jaar een nieuwe start dus. Kleine hobbel nog te nemen maar die valt in het niet met wat we dit jaar achter ons gaan laten. We gaan de Feestdagen in met de opgaande lijn en de prima berichten over de resultaten van de behandelingen. Het zal de Feestdagen een extra inkleuring geven, fijn het te kunnen vieren.

Graag bedank ik iedereen voor alle berichten, kaarten, bloemen, telefoontjes, bemoedigende woorden enzovoorts, enzovoorts. Ze hebben ons heel goed gedaan.

Rest me nog ook jullie heel Fijne Feestdagen te wensen en een voorspoedig 2018!!!

Update 20 oktober 2017

Het is al weer even geleden dat ik via onderstaand bericht liet weten in een medische mallemolen terecht gekomen te zijn en een medisch sabbatical te nemen. Tijd voor een update.

Op donderdag 19 oktober 2017 zijn we op controle bij de stralingsarts geweest. Hij constateerde dat er geen verschil meer te zien is tussen de linker en rechter tongamandel. Dat betekent dus dat er op dit moment uitwendig niets meer terug te zien is van de tumor op mijn linker tongamandel. Goed nieuws dus!!!! Komende drie tot vijf jaar blijf ik onder controle.

Vandaag is het vijf weken geleden dat de laatste bestraling plaatsvond. Vanaf drie weken geleden gaat het heel langzaam weer bergopwaarts. Op hoofdlijnen vertaalt zich dat naar drie aspecten.

Allereerst heb ik geen pijn meer. Sinds afgelopen week gebruik ik daarom ook geen medicatie meer daarvoor.
Daarnaast lukt het steeds beter weer zelf te eten. Dit komt vooral omdat de smaak langzaamaan terug begint te komen. Ga er vanuit het zelf eten komende weken nog verder op te bouwen en de sondevoeding verder af te bouwen.
Als laatste de vermoeidheid. Heel fijn dat deze langzaamaan steeds minder wordt. Het gaat niet snel, maar er is duidelijk vooruitgang merkbaar. De wandelingen worden al weer wat langer.

Vooralsnog ga ik er vanuit einde van het jaar voldoende hersteld te zijn om in 2018 weer een nieuwe en frisse start te kunnen maken. (Dat laat overigens onverlet dat ik tussentijds ook al met kleinere klussen aan de slag ben en blijf.)

Origineel bericht 13 augustus 2017

Van medische mallemolen naar medisch sabbatical

Wikipedia:
Een sabbatical of sabbat(s)jaar is een periode (minimaal een aantal maanden) waarin mensen vrij nemen (of betaald vrij krijgen) en hun gewone beroepsbezigheden onderbreken.

Dat is wat het wordt komende periode, een medisch sabbatical, althans zo noem ik het zelf. Het begon met een bezoek aan de huisarts op vermoeden van een keelontsteking. Dat resulteerde in een doorverwijzing naar de KNO-arts. Op vrijdag 30 juni 2017 startte daar voor ons een medische mallemolen.

Zonder hier al te ver in details te willen treden over onderzoeken en dergelijke wisten we op 21 juli 2017 definitief dat het gaat om een tumor aan de achterzijde van mijn tong. In medische termen een HPV gerelateerd plaveiselcelcarcinoom. HPV gerelateerd wil zeggen dat het een aandoening is die ontstaan is door het HPV-virus. Het virus heb ik waarschijnlijk tijdens mijn jeugd opgelopen en openbaart zich nu bij mij op deze manier. Daarnaast is het van belang te melden dat HPV gerelateerde aandoeningen over het algemeen goed behandelbaar zijn met een heel grote kans op volledige genezing!

Op maandag 7 augustus 2017 zijn de behandelingen van start gegaan. Het wordt een pittig traject van zes weken met dagelijks bestralingen en daarnaast tweemaal een chemotherapie van een paar dagen. Aansluitend een flinke periode voor het herstel. Maar we gaan er voor, zeker gezien de goede kansen op een mooie finish!

Een medisch sabbatical dus.

Uiteraard allereerst en volledig gericht op de behandelingen zelf en van daaruit de nodige tijd om te herstellen. Toch voel ik aankomen dat deze periode me ook kansen gaat bieden om te herbezinnen op het mooie werk wat ik afgelopen jaren heb mogen doen en hoe dat, na dit sabbatical, aangevuld met nieuwe ideeën vernieuwend op te pakken.

Hoe lang deze tijdelijke werkonderbreking voor mij gaat duren is moeilijk te zeggen. Wetende dat ik heel veel voldoening en energie uit mijn werk haal zal het zeker zo zijn dat ik na verloop van tijd weer lekker aan de slag kan en ga. Dat zal in eerste instantie gaan om korte momenten, via dagdelen zoeken naar wanneer het weer volledig kan en zal zijn. We gaan het stap voor stap zien.

Mijn bereikbaarheid is de komende periode minder dan gewoonlijk. Telefonisch kan het lastiger zijn, laat in elk geval een bericht achter. Alle mail wordt gelezen, zakelijke mails zal ik indien nodig door een collega laten beantwoorden. Privé berichten laten soms wat langer op een antwoord wachten, graag begrip daarvoor.

Als laatste: Excuus voor de onpersoonlijke manier van delen van deze informatie en daarnaast het moment. Ik realiseer me dat het een lastig moment is om dit te delen, de vakantie is nog volop gaande. Toch leek dit me, gezien de start van de behandelingen, het juiste tijdstip..

Met groet!

Frank van den Oetelaar